MDVRR: Poslanec A. Hlina si mýli hrušky s jablkami

05.09.2012 Bratislava

Bratislava 5. septembra (TASR) - Zákon o dopravných inteligentných systémoch podľa ministerstva dopravy v žiadnom prípade nezavádza mýto pre osobné autá tak, ako sa domnieva poslanec NR SR za Obyčajných ľudí a Nezávislé osobnosti (OĽaNO) Alojz Hlina.

"Poslanec Hlina si buď zákon neprečítal, alebo nepochopil jeho podstatu a mýli si hrušky s jablkami," podotkol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Na zavedenie takej zásadnej zmeny spoplatnenia by bolo podľa jeho slov potrebné pripraviť samostatný zákon a ďalšie vykonávacie predpisy tak, ako je to v prípade spoplatnenia ciest pre autá nad 3,5 tony.

"Súčasný zákon vytvára iba právny rámec pre vznik inteligentných dopravných systémov," dodal Kóňa. Tie umožnia sledovať premávku na cestách dostupnými monitorovacími prostriedkami. Napríklad kamerami, detektormi či monitorovacími systémami v autách v zmysle smernice EÚ.

"To, ako to bude presne fungovať, určí až koncepcia národného systému dopravných informácií, na ktorej v súčasnosti ministerstvo pracuje," priblížil Kóňa. Aj tá bude podľa jeho slov vychádzať z technických noriem EÚ, ktoré sa v súčasnosti ešte len pripravujú.

Opozičný poslanec Hlina totiž hrozí protestom vo forme pomalej jazdy áut cez Bratislavu od colnice Berg, cez Most SNP, okolo Úradu vlády SR až k budove ministerstva dopravy. Dôvodom je jeho nespokojnosť s navrhovaným zákonom o inteligentných dopravných systémoch, ktorý podľa jeho slov v konečnom dôsledku povedie k tomu, že elektronickým mýtom budú spoplatnené aj osobné autá.

Návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch, ktorý prešiel v utorok (4.9.) vďaka hlasom poslancov Smeru-SD brannobezpečnostným výborom, zavádza do osobných áut podľa neho technologické zariadenie, ktoré sa má aktivovať v prípade vážnej dopravnej nehody a slúžiť na to, aby sa lokalizovalo auto postihnuté nehodou a záchranári mohli prísť skôr. Hlina však upozorňuje, že čip bude aj zbierať údaje o prejazdených kilometroch, čo chápe ako prípravu na zavedenie elektronického mýta aj pre osobné automobily.
 

Vyberte región